Waarom zou je een WordPress website willen verhuizen? Heb je een website gekocht, verkocht, of wil je meerdere websites onder één kap brengen, of je wilt naar een andere host overstappen? Allemaal goede redenen om je website te verhuizen en je te verdiepen in de stappen die daarbij komen kijken. Het is namelijk verstandig om van tevoren te weten waar je precies aan begint, want je wilt natuurlijk niet je posities in de zoekmachine verliezen of een te lange downtime hebben van de website. Lees in dit artikel hoe je dit proces soepel kan laten verlopen.

Wat heb je nodig:

  • FTP login gegevens van zowel de oude als de nieuwe server. Als het goed is heb je die gegevens van je webhost(s) gekregen
  • Login gegevens van je control panel, zowel van de bestaande als de nieuwe host
  • Login gegevens van de bestaande database. Als je die niet meer weet kun je die vinden in bestand wp-config.php in de root van je bestaande website.

1. Maak een backup van je WordPress website

De eerste stap die je altijd moet zetten voordat je begint is het maken van een volledige backup van je bestaande website met daarin alle bestanden en een export van de database. Maak op je lokale computer een map aan. Hierin sla je alle gedownloade mappen op, net als een export van de database, zodat je deze later makkelijk terug kunt vinden.

2.WordPress website verhuizen

2.1 Bestanden verhuizen naar nieuwe hosting

Upload je bestanden via een FTP-cliënt zoals bijvoorbeeld Filezilla naar de map in je nieuwe hostomgeving waarin je website moet komen te staan. Dat kan de map public_html zijn, of www. Als je niet zeker weet welke map het moet zijn, vraag dan aan je host wat het FTP upload pad is voor je website. Als er in de upload map al een index.html staat, of een index.php, hernoem deze dan naar bijvoorbeeld index_old.html of index_old.php. Hetzelfde geldt voor een eventueel .htacces bestand, hernoem deze naar .htacces_old (inclusief de punt voor htacces).

2.2 Database verhuizen naar nieuwe hosting

Als je webhost bij het aanmaken van je pakket ook al een (lege) database heeft aangemaakt kun je deze gebruiken. Is er nog geen database of wil je je database zelf benoemen, dan moet een nieuwe database worden aangemaakt. Er zijn verschillende manieren om je database te importeren.

  • Via PHPMyadmin. Nadeel hiervan is dat dit erg foutgevoelig is. Zeker als de database een aantal MB’s groot is loop je vaak tegen problemen aan.
  • Via BigDump. Dit is een script dat je op de nieuwe webserver plaatst in de root van deze server. Je kunt BigDump hier downloaden. Ook een export van de database uit je backup plaats je in de root. Vervolgens ga je naar https://jouwwebsite.nl/bigdump.php en je importeert via deze weg de oude database op je nieuwe omgeving.

Als alle bestanden en de database op de nieuwe server staan, is de laatste stap het aanpassen van de verwijzing naar de juiste database gegevens. Ga via FTP naar de root van je nieuwe website en vind het bestand wp-config.php.

Hierin staan de volgende regels:

// ** MySQL settings – You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘de naam van je database’);

/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘de gebruikersnaam van je database’);

/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘het wachtwoord van je database’);

/** MySQL hostname */
define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);

Vul hier je nieuwe database naam, database gebruikersnaam en wachtwoord in. De hostname is doorgaans localhost. Andere opties komen voor, raadpleeg eventueel je webhost voor de juiste gegevens.

Laatste aandachtspunt is de prefix van je tabellen. Standaard is dit wp_ . Pas de prefix aan naar de prefix van je geïmporteerde tabellen in je wp-config.php bestand.